Wednesday, April 18, 2012

La Circul Magic in bucatarie: retete de Pasti - Terina de dovlecei

In ultima vreme ne-am cam ocupat cu alte lucruri, ca de exemplu degustatul de mancare. A fost Pastele, bine ca a trecut, acum e timpul de detox. Si totusi am dat peste ceva outrageously delicious pe masa unui prieten in seara de Pasti. Reteta lui personala nu a vrut sa o dezvaluie, dar am gasit o alta, pentru public, care sper sa va elucideze.

Minunea se numeste Terina de dovlecei si a fost un dar din ceruri pe masa incarcata de carne si mancare gatita, nu tocmai light. Reteta o am de aici, inca nu a fost incercata si de mine, dar e pe lista. Cine stie, poate de anii urmatori o sa o pun si eu pe masa de Pasti. Pana atunci, voila reteta si o poza ca sa intelegeti despre ce e vorba:
Nu ca arata delicios?



Ingrediente

2 dovlecei mici si tineri
putin pesto genovese
putin parmezan razuit fin (cca 1 lingura)
2 linguri ulei
sare

Preparare
  1. Se taie dovleceii felii subtiri, dar nu chiar ca pentru chipsuri, sa aiba cativa mm grosime. Daca folositi razatoarea Borner, setati-o la nivelul de mijloc pentru grosime.
    * pentru un efect mai dramatic puteti folosi dovlecei cu coaja verde inchis
  2. Se toarna uleiul peste dovlecel si se amesteca sa fie bine acoperite feliile.
  3. Se incinge tigaia grill cam 3-5 minute la foc mare (fara adaos de grasime).
  4. Se da focul la mediu spre mic sub tigaie si se pun feliile de dovlecei in ea. Se grilleaza 1 minut pe o parte, apoi se intorc si se mai lasa 1 minut. Dovleceii trebuie facuti doar pe jumatate, sa ramana "al dente". Daca gustati o felie veti simti ca nu e facut de tot, insa veti simti si ca dovlecelul a inceput sa fie usor dulceag dupa ce a fost prajit.
    * grillati dovleceii in ture, pana ii terminati
  5. Presarati sare peste dovlecei. Gustati unul ca sa fiti siguri ca sunt suficienti de sarati.
  6. Se aseaza feliile calde de dovlecei intr-o forma (rotunda sau patrata, cum doriti si ce aveti la indemana; chiar si o forma de chec mai mica e buna). Straturile de dovlecei trebuie sa fie cat mai compacte, sa umpleti cat puteti golurile. Puteti taia feliile de dovlecei astfel incat sa se potriveasca mai usor in forma. Tot al treilea strat de dovlecel va fi uns cu putin pesto (folositi o pensula si pensulati doar putin pesto, cat sa dea o usoara aroma) si fiecare strat va fi presarat cu putin parmezan. Daca doriti, puteti sa presarati doar parmezanul aromat preparat dupa reteta de aici si atunci nu mai folositi pesto.
    * forma folosita de mine are 12 cm diametru si 6 cm inaltime
  7. Cand ati umplut forma sau ati terminat dovleceii, asezati o folie de plastic peste ea si apasati usor cu mana ca sa se aseze si sa se compacteze dovleceii in forma. Asezati deasupra lor o alta forma similara si apoi o greutate (eu am pus doua conserve) ca sa apese straturile si sa ajute la compactarea lor. Asezati forma intr-o farfurie, fiindca e posibil sa iasa sucul dovleceilor din ea. Lasati sa stea asa macar 1 ora, la temperatura camerei sau dati la frigider daca o veti servi a doua zi.
  8. Se serveste taiata felii, la temperatura camerei sau usor incalzita.

No comments:

Post a Comment